۱۳۹۱ خرداد ۲۲, دوشنبه

شبکه حقانی در کجای جنگ و صلح افغانستان؟

هادی صادقی

نشانه های برجای مانده از مهاجمین حملات روز یکشنبه و تحقیقات امنیت ملی و وزارت داخله، رشته این حملات را بازهم به شبکه جلال الدین حقانی پیوند داد. وزیر داخله ساعاتی پس از ختم جنگ در جمع خبرنگاران گفته است که یکی از مهاجمین که دستگیر شده در اعترافات خود گفته است که با شبکه حقانی ارتباط داشته و حملات سراسری روز یکشنبه از سوی این گروه سازماندهی و اجرا شده است. آشکار شدن مجدد دستان تخریبی حقانی در افغانستان در شرایط کنونی، باردیگر پرسش های تکراری زیادی را مطرح ساخت؛ این که شبکه حقانی در کجای کلاف سردرگم جنگ و صلح افغانستان قرار دارد؟ و حکومت افغانستان در پروسه مصالحه با این گروه با چه نگاهی بنگرد؟ و از همه مهتر این که این حملات در شرایط کنونی چه پیام هایی را می تواند داشته باشد؟
جلال الدین حقانی از چند دهه بدینسو نام آشنایی برای مردم افغانستان است؛ او در زمان جهاد مردم افغانستان علیه نیروهای شوروی در کنار مجاهدین می جنگید، بدلیل اشتراکات مذهبی و قومی در مناطق جنوب و شرق افغانستان دارای نفوذ گسترده می باشد؛ اما در چندسال اخیر، نام شبکه حقانی بیشتر در فعالیت های تخریبی، عملیات های انتحاری و تهاجم های مسلحانه بالای تاسیسات دولتی در کابل و ولایات گرفته می شود. بیشترین حملات انتحاری و یورش های مسلحانه برتاسیسات دولتی از سوی این گروه سازماندهی شده و همگام با مخالفین مسلح دولت افغانستان علیه دولت و نیروهای خارجی در افغانستان می جنگد. شبکه حقانی، طالبان و القاعده اضلاع اصلی حلقه جنگ و ترور در افغانستان بوده که یازده سال است در برابر دولت افغانستان و نیروهای خارجی می جنگند.
اهداف همسو و فعالیت ها و تشکیلات سازمانی همسان این گروه ها، حد و مرز مشخص میان آنان را حداقل در افکار عمومی از بین برده است. اهداف، استراتژی، تاکتیک ها و نبردهای هریک آنان در افغانستان یکسان بوده و تفاوت های مشخصی در فعالیت های این گروه به چشم نمی رسد.با آنهم گروه ها و شبکه های مختلف حلقه جنگ و ترور در افغانستان، یکی از مبهم ترین معماهای ده سال اخیر بوده که هیچگاه حد و مرزی مشخص و تعیین شده ای میان این گروه ها ایجاد نشد و هویت آنان برای مردم افغانستان تعریف نگردید. از نظر تاریخی و مبانی شکل گیری، هریک از این گروه ها از هم متفاوت بوده و هرکدام محور های رهبری جداگانه ای دارند؛ اما طی ده سال جنگ و گریز در افغانستان، فعالیت تمامی این گروه ها کاملا در هم مدغم گردیده و شباهت های رفتاری و مسیر مشترک، هرگونه خط بندی ها و تفاوت های آنان را محو کرده است. انتحار و یورش های مسلحانه تاکتیک های جنگی هریک آنان بوده و دولت افغانستان و نیروهای خارجی اهداف ثابت و مشترک هرسه گروه می باشد.
دولت افغانستان برای گشودن مسیر مصالحه و ساده سازی معمای جنگ در میان این حلقه دست به تفکیک زده و آنان را به طالبان افغانی و طالبان خارجی، برادران ناراضی، شبکه حقانی، حزب اسلامی و القاعده تفکیک می کند؛ از این نظر، طالبان افغانی برادران ناراضی آقای کرزی می باشند که بدلیل برخی مسایل از دولت آزرده اند و باید حکومت با آنان مصالحه و آشتی نماید؛ اما شبکه حقانی، طالبان خارجی و القاعده گروه های تروریستی ای می باشند که با آنان آشتی ناپذیر بوده و باید تا نابودی کامل با آنان به مبارزه ادامه دهد. قطع رابطه با القاعده از پیش شرط های اصلی حکومت افغانستان با طالبان افغانی در پروسه مصالحه می باشد؛ اما در سوی دیگر، طالبان هنوز بر همکاری استراتژیک با القاعده تاکید نموده و با شبکه حقانی و سایر گروه های تروریستی فعال در افغانستان به عنوان متحدین فعال خود می نگرند. تمامی این گروه ها هنوز در میدان جنگ و روند های سیاسی متحد و هماهنگ عمل کرده است؛ جلال الدین حقانی سال گذشته در مصاحبه با رویترز اعلان نمود که در پروسه مصالحه و سایر روند های سیاسی از دستورات ملاعمر رهبر طالبان تبعیت کرده و از تصامیم وی حمایت می کند. از سوی دیگر، طالبان نیز تاکنون هیچگونه پیامی که نشاندهنده قطع رابطه با القاعده و یا شبکه حقانی باشد به حکومت افغانستان و جامعه جهانی ارسال نکرده و به نظر می رسد که هنوز هم به این گروه ها به عنوان متحدان استراتژیک خود نگاه می کنند.این امر نشان می دهد که این گروه ها، نه تنها در حملات انتحاری و فعالیت های تخریبی، بلکه در راهبردهای دراز مدت سیاسی و پروسه مصالحه حکومت افغانستان نیز هماهنگ و متحد بوده و این حکومت افغانستان است که با تفکیک سازی های کاذب هم خود را می فریبد و هم فرصت مبارزه با تروریسم و تامین ثبات در کشور را تلف می کند.
هرچند حکومت افغانستان و آمریکائیها به این نظرند که شبکه حقانی از روند مصالحه و مذاکره ترس انزوا دارد و تحرکات این گروه بیشتر به منظور شامل شدن در روند مصالحه انجام می شود؛ اما این تحلیل زیاد بجا و واقع بینانه نیست؛ حقیقت این است که فعالیت های شبکه حقانی و سایر گروه های تروریستی در افغانستان، هماهنگ بوده و بیشتر برای کسب امتیازات مشترک انجام می شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر